Objevovat je zábava

Na VUT promovali první absolventi dětské technické univerzity
Text VUT, Foto Igor Šefr TECH EDU 3 / 2018

Třetí červnovou sobotu patřila novobarokní aula rektorátu Vysokého učení technického v Brně absolventům dětské technické univerzity VUT Junior. Padesátka dětí od dvanácti do šestnácti let absolvovala v průběhu akademického roku 2017/2018 popularizační přednášky na jednotlivých fakultách a součástech brněnské techniky. „Líbilo se mi na Ústavu soudního inženýrství a potom se mi ještě hodně líbil CEITEC VUT. Byli tam vtipní lidi a zároveň dokázali svou práci hezky popsat. Celkově musím říct, že na mě udělalo dojem, jak to bylo všechno zorganizované,“ svěřil se se svými dojmy jeden z absolventů, čtrnáctiletý Martin Kaš. A protože byl pilotní ročník dětské univerzity po všech stránkách úspěšný, vedení VUT se rozhodlo zdvojnásobit kapacitu toho právě nadcházejícího v akademickém roce 2018/2019 na 100 míst.

Velká věda není jen pro velké

VUT chce tímto projektem podpořit technické vzdělávání dětí na druhém stupni základních škol. Ty se mohou každý měsíc dozvědět nové zajímavosti z jednoho technického nebo přírodovědného směru, například z chemie, architektury, informatiky nebo stavebnictví. Seznámí se s univerzitním prostředím i laboratorním vybavením a zjistí, která oblast by je bavila nejvíc.

„Spousta žáků nastupuje po základní škole na gymnázia a nemají ještě jasnou představu, jaké možnosti studia mají. Chceme jim ukázat, že technika je zajímavý a perspektivní směr, kterým se mohou v budoucnu vydat,“ uvedl rektor VUT Petr Štěpánek.

Projekt dětské univerzity uvítal například i absolvent Fakulty podnikatelské Ivo Komárek: „Mám dva syny: mladší chodí teprve do páté třídy, ale už nyní je vidět, že ho hodně táhnou počítače. Staršímu je čtrnáct a také se zajímá o nejrůznější oblasti techniky. Právě proto jsem rád, že měli možnost poznat technické obory zblízka. Ostatně když někoho zaujme třeba architektura, nemá na základní škole prakticky žádnou možnost se o ní cokoliv dozvědět.“

„V dnešní době už univerzity neoslovují jen uchazeče o studium ze středních škol, ale často se snaží zaujmout i žáky základních škol. VUT se v minulosti aktivně zapojilo také do projektu technických mateřských škol, který funguje na Kuřimsku. Myslím, že je důležité nadchnout děti pro technické směry už v raném věku,“ uzavřel Petr Štěpánek.

Dvě otázky pro Martina Kaše (14) a Natálii Drábkovou (13), absolventy pilotního ročníku VUT Junior

Umíte si představit, že byste teď šli studovat na vysokou školu? Jak by se vám líbil vysokoškolský život?

Martin: Myslím, že to může být sranda, ale vím, že je to určitě i zodpovědnost, protože to vybavení tady není nejlevnější. Ale zase bych potom mohl pracovat třeba na výzkumech.

Natálka: Já bych do toho taky šla. Myslím, že může být super dělat experimenty.

Zaujal vás nějaký směr natolik, že byste si už teď řekli, že toto byste jednou chtěli studovat?

Natálka: Umím si představit, že bych třeba jednou šla na ten Ústav soudního inženýrství.

Martin: Já bych sice studovat chtěl, ale umím si už trochu představit tu obrovskou dřinu, která za tím je. Oni nám samozřejmě ukázali tu zábavnou část své práce, což je určitě skvělý, ale určitě jsou tam i náročnější věci. Na CEITEC VUT se mi líbily ty zábavné pokusy, ale je mi jasné, že vlastně za tím je i nějaká méně příjemná práce a taky pevný režim.

Zdroj: VUT

Foto: Igor Šefr

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TECH EDU 3 / 2018 na straně 14-15.