Od robotizace a automatizace k digitalizaci

Text Zuzana Janíčková, Foto archiv Avexu TECH EDU 3 / 2018

V minulém čísle TECH EDU jsme si mimo jiné vysvětlili, že robotizace a automatizace ne vždycky zcela nahradí lidské síly. Proto je nezbytné nepodcenit při jejich zavádění komunikaci se zaměstnanci. Pokud tento první krok úspěšně zvládnete, můžete se vrhnout na krok číslo 2. A tím je digitalizace a zase digitalizace. Neboli to, co jsme dosud udělali, začneme řídit a kontrolovat elektronicky.

Robotické a automatické systémy by nám měly pouze pomáhat v eliminaci chyb způsobených lidským faktorem, zvýšit produktivitu a efektivitu, snížit celkově dosavadní negativní dopady na námi vynaložené úsilí. V realitě se digitalizace týká zprocesování tzv. digitální páteře výroby. Zavedení systému toku informací od přijetí objednávky, konstrukce, simulací, řízení výrobního procesu, logistiky až po servis, který chcete nabízet. Stroje, sklady, procesy i produkty jsou tedy monitorovány, řízeny a optimalizovány za pomoci čipů s on­line obslužností. Nejen že můžete sledovat výkonnost v aktuálním čase, ale u strojového parku můžete předcházet poruchám a delším výrobním prostojům díky predikci a plánované údržbě. Tzv. chytré sklady vám pomohou na druhou stranu nejen s efektivitou interní logistiky, ale také s lepší predikcí nákupu skladových zásob.

Naše společnost se automatizací, robotizací a digitalizací výroby a procesů zabývá již od roku 2013. Začali jsme implementací jednoduchých svařovacích robotů, digitalizací výrobních procesů a pokračujeme v implementaci náročných celorobotických linek. Digitalizaci ale vnímáme jako tu těžší, nicméně nejefektivnější část změn. Bez ní by robotizace a automatizace byla jen pouhou polovinou úspěchu. Zasíťovali jsme celou výrobu, odstranili papírovou formu výkresové dokumentace a nahradili ji zcela aktuálními elektronickými podklady v čase na iPadech. Sklady fungují jako jeden velký on­line systém, který nám usnadnil a zefektivnil denní rutinu v rámci interní logistiky.

Současně se snažíme i našim zákazníkům nabízet novodobá řešení. Od optimalizace a digitalizace skladů až po chytré produkty, v našem případě kovové skladové a přepravní systémy, které jsou očipovány, provázány se skladovou aplikací či interním ERP systémem. Zákazníkům to přináší efektivnější řízení skladů a procesů v nich, lidských kapacit, a to vše dokonce s přesahem do velmi jednoduché a rychlé interní inventarizace. Neustálé zlepšování je náš cíl.

Dokončení z minulého čísla

Text: Zuzana Janíčková

Foto: archiv Avexu

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TECH EDU 3 / 2018 na straně 22.