Jeden virtuální oběd, prosím

Text Libor Sedláček, Foto archiv Gumex TECH EDU 3 / 2015

Podle času stráveného před displeji mobilních telefonů by se mohlo zdát, že už netoužíme po věcech z toho skutečného – hmotného světa. Jenže zkuste někomu dát ke snídani virtuální jogurt. Přesvědčte studenta, že o prázdninách nepojede k moři, ale stráví čas v obývacím pokoji s 3D brýlemi. Nebo zamilovaného, že místo vlasů své milé pohladí jen její fotku na displeji.

Většinou totiž netoužíme po virtuální, ale po skutečné realitě. Takže ani výroba věcí, po nichž prahneme, se zpravidla neodehraje na displeji mobilního telefonu. Jenže nechceme čekat, než se něco vyrobí, chceme všechno hned a ideálně zadarmo.

Od kytary k firmě

A víte, po čem jsem toužil já? Chtěl jsem být slavným hráčem na elektrickou kytaru a sdílet radost s lidmi pod pódiem. Takže jsem se asi v deseti letech začal učit na kytaru klasickou a v pubertě založil s kamarády metalovou kapelu. Jó, elektrická kytara! Ale po pravdě, mnohem víc mě to bavilo, než šlo. A to platí dodnes.

Vzal jsem si z toho ale několik ponaučení:

1. Když něco chci, nestačí jen snít, musím hlavně konečně začít.

2. Nesmím čekat, že výsledek se dostaví hned, musím tedy na sobě tvrdě pracovat.

3. Musím být připravený, že se můj sen nesplní.

4. Jsem to vždycky jen a pouze já, kdo o těch předchozích třech bodech rozhodne!

Takže dnes bych mohl elektrické kytary tak leda prodávat. Ale víte, co dělám místo toho?

Společně s tatínkem a dvěma sourozenci buduji firmu. Od roku devadesát čtyři se snažíme být hvězdou na českém a slovenském nebi pryžových a plastových výrobků. A ze začátku nám to nikdo nevěřil. Začínali jsme totiž z ničeho a navíc v opravdové garáži pro traktory, zapadlí kdesi u hranic se Slovenskem. Jenže jsme vybudovali firmu s více než sto zaměstnanci. Navíc před pěti lety jsme se rozhodli, že zákazníkům nabídneme něco víc. Takže z ryze technické „prodejny“ se úspěšně měníme na firmu servisní. A je to radost dodávat výrobky tak, že zákazník na ně už nemusí ani sáhnout. Už žádné úpravy, stačí je jen vzít a namontovat.

Šikovných strojařů si vážíme

Kdybych měl sám pracovat na některém z našich digitálních strojů nebo montovat naše výrobky u zákazníka, dopadlo by to zřejmě špatně. A to jsem vyučený strojař. Dnes se věnuji projektům, jejichž výsledek vidím v lepším případě za pár měsíců, a tak trochu závidím svým kolegům, že si na vyrobený díl mohou sáhnout během několika minut či hodin.

Naštěstí jsou v naší firmě lidé, kteří chápou, jak krásná může být ryze technicky zaměřená práce. Rádi se naučili ovládat složité stroje a jsou ochotni pracovat v oboru, který se pořád vyvíjí. Tedy i oni musí své znalosti neustále zlepšovat. Díky nim dodáváme našim zákazníkům prvotřídní pryžové a plastové výrobky. Díky šikovným lidem přispíváme k bezvadnému fungování strojů, které pro nás všechny vyrábí to, po čem alespoň v tom hmotném světě toužíme.

Zkusme se tedy radovat nejen z mobilních aplikací, které nám ulehčují život, ale i z perfektně vyrobených průmyslových dílů a fungujících strojů. Važme si lidí, kteří ještě dokážou pracovat s hmotou. Díky nim si nakonec můžeme pořídit to, po čem opravdu toužíme.

Važme si lidí, kteří ještě dokážou pracovat s hmotou.