O gumě, která chytla druhý dech

Text Libor Sedláček, Foto archiv Gumexu TECH EDU 2 / 2017

Pojďte nahlédnout do světa materiálu, který slouží i dávno potom, co jsme ho poprvé použili. Šlapeme po něm, jezdíme, chrání nás před hlukem, ale třeba také před propadnutím stropu ve fitness centru. Už víte, o čem je řeč? A dovedete si představit, co se děje se starou pneumatikou, když dosloužila?

I když v GUMEXU zpracováváme především nové materiály a nejsme ani odborníci na recyklaci, fandíme podobným procesům. Rádi bychom vás s jedním takovým „životem po životě“ seznámili. Vítejte tedy mezi opotřebovanými starými gumami.

 

Takže, jak se vrátí zpět do života materiál ze staré pneumatiky?

  1. Z vytříděných opotřebovaných pneumatik se ve specializovaném závodě oddělí ocelové dráty, lana, tkaniny a pryžové směsi pomocí odlučovačů.
  2. Těžkými stroji je oddělená pryž rozdrcena na menší kusy o velikosti cca 20 x 20 cm.
  3. Potom jsou tyto kousky gum zmrazeny dusíkem na teplotu -80 °C a rozemlety na jemnější granulát nebo za běžných teplot rozemlety na hrubší drť.
  4. Drť recyklované pryže je možné spojit kapalným polyuretanem a následně slisovat do desky. Tím vznikne pružný a celistvý materiál. Nazýváme jej Elaston.

 

Elaston, tedy recyklovanou pryž spojenou polyuretanem, můžeme rozdělit na několik typů podle jeho vlastností:

• ekonomickou variantu s nejnižší hustotou, která může posloužit jako proložka proti posunu zboží při přepravě, nebo jej stavaři zalijí betonem do podlahy garáží, v nichž není extrémně silný provoz;

• Elaston odolný silným vibracím a určený k tlumení hluku použijeme třeba jako podklad pod venkovní klimatizační jednotky, pod kompresory, pod tkalcovské stavy v dílnách nebo jako odhlučnění kolem strojoven ve výrobních halách;

• dalším typem je materiál odolný velké zátěži na malé ploše. V praxi takový Elaston pomáhá ve sklárnách, na stavbách, v elektro výrobě i v logistice. Nedokážete si to představit? Ale ano, opravdu našel své uplatnění jako podklad pod válce se skleněným vláknem o hmotnosti několika tun, pod přetlakovými olejovými kotli. Na stavbách zmírňuje vibrace na betonovém finišeru, aby neškodily zdraví posádky stroje, v elektro výrobě odpružuje a odhlučňuje motorové generátory.

• Jestliže však potřebujeme snížit hluk a současně je třeba zvládnout velkou zátěž na podlahu při pohybu osob nebo používání těžkých fitness strojů, nejlepší variantou je Elaston pro fitness, který snižuje vibrace, skvěle tlumí hluk a zvládá vysoký plošný tlak. To nám umožňuje nejvyšší hustota této desky – téměř tuna na m³.

 

V GUMEXU řežeme všechny ploché desky z recyklované pryže jednoduchými řezačkami, digitálními plotry i vodním paprskem na tvary podle přání zákazníků. Původní materiály v nové podobě pak využijeme ve výše uvedených aplikacích, a pomáhají nám tak chránit vzácné přírodní zdroje.

Takže až se budete prohánět po moderních sportovních površích a třeba se vám při hře na umělém trávníku na kopačky přilepí malé pryžové granulky, vzpomeňte si na starou pneumatiku, která vám tak slouží ve svém druhém životě.

Text: Libor Sedláček

Foto: archiv Gumexu

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TECH EDU 2 / 2017 na straně 24-25.