Víte, jaký je rozdíl mezi bytem a bitem?

Vyzkoušejte si, jak jste na tom s digitálními dovednostmi
Text a foto Dům zahraniční spolupráce TECH EDU 2 / 2017

Celkem 10 391 osob se od 21. září do 31. prosince 2016 zúčastnilo testu elektronických dovedností v rámci akce IT Fitness 2016, kterou pořádal Dům zahraniční spolupráce. Lehčí verzi pro základní školy zvolilo 4433 respondentů a těžší pro střední školy a veřejnost 5958 osob. A jak to dopadlo? Ve srovnání s loňskem lépe o 17 procent, průměrná úspěšnost byla 58 procent. Litujete, že jste se nezapojili? Máte možnost. Zdarma, klidně několikrát za sebou a s okamžitou zpětnou vazbou, a to na stránkách www.itfitness.cz.

„Letošní ročník byl opakováním testu z roku 2015, který prošel mírnou optimalizací, kdy jsme na základě zpětné vazby od loňských účastníků upravili některé otázky a jejich odpovědi tak, aby byl celý proces testování jednodušší a srozumitelnější,“ říká Pavla Šabatková z Domu zahraniční spolupráce. Stejně jako v minulosti test sledoval zvládnutí teoretických i praktických otázek a úkolů z oblasti informačních technologií, jež většina z nás řeší v běžné práci s počítačem – s jeho softwarem, textovými, tabulkovými, grafickými editory, hardwarem, internetem, ale také s mobilními aplikacemi využívanými v dotykových zařízeních.

I tentokrát byli podle výsledků testu žáci základních škol úspěšní v otázkách zaměřených na vyhledávání praktických informací na internetu a na práci s Google dokumenty. Naopak mezi jejich slabší stránky dosud patří porozumění základům programování a nastavení aplikací na tabletu či chytrém telefonu. Středoškoláci ovládají velmi dobře nástroje pro spolupráci a sociální sítě, dařilo se jim také v otázkách týkajících se vyhledávání na internetu. Potíže jim však stále dělá práce se vzorci v tabulkovém procesoru a komplexní úlohy typu orientace ve veřejných registrech.

A nakonec, abyste si udělali představu, jestli do toho jít, uvádíme dva příklady otázek z testu IT Fitness 2016:

Kategorie Základní škola, okruh Vyhledávání na internetu:

Městem Žďár nad Sázavou protéká řeka Sázava. Která z ulic vede přes tuto řeku?

a) Neumannova.

b) Nábřežní.

c) Žižkova.

d) Vodárenská.

Kategorie Střední škola a veřejnost, okruh Bezpečnost a počítačové systémy:

Zpracovávám školní referát o svatovítské katedrále, který mám následně uveřejnit na svém blogu. Chci do něj vložit zajímavé fotografie, které jsem našel na internetu. Které z následujících tvrzení je pravdivé?

a) Fotky smím použít, pokud uvedu zdroj webové stránky.

b) Fotky smím použít, protože byly volně dostupné na internetu.

c) Fotky smím použít, pokud si na zdrojové stránce ověřím, že je tam uveden souhlas s tímto způsobem využití.

d) Fotky smím použít, protože jde o národní kulturní památku.

V obou případech je správná odpověď c).

Zdroj: Dům zahraniční spolupráce

 

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TECH EDU 2 / 2017 na straně 18-19.