Stroj s kočičími vousky ocenila i mezinárodní porota

Text a foto Martin Tvarůžek Design TECH EDU 2 / 2017

Když Martin Tvarůžek pracoval na designu obráběcích strojů, onemocněl rakovinou jeho milovaný kocour Cica. „Veterináři mu nedávali velkou naději na uzdravení a pro mne to bylo jedno z nejnáročnějších životních období. Není divu, že se odrazilo i v mé práci. S lidmi v TOSu jsem se tehdy domluvil, že nové stroje ponesou jména zvířecích pacientů. A tak vznikly třeba Zojka nebo Zipi,“ říká jeden z předních českých průmyslových designérů, který za portálové obráběcí centrum FRU pro TOS Kuřim letos získal už své druhé mezinárodní ocenění Red Dot Design Award v kategorii strojírenství a robotizace.

Základním znakem obráběcího centra FRU je pojezdový portál, který umožňuje plné využití pracovního prostoru stolu. Hravě zvládá i obrábění tvarově složitých obrobků. Variabilita je dána zejména možností využití univerzálních vřetenových hlav z produkce společnosti TOS Kuřim.

Vysoká produktivita stroje odráží jeho konstrukční řešení. Velké odběry materiálu, stabilní konstrukce a automatická výměna vřetenových hlav předurčují tento stroj k nejnáročnějším operacím. Zákazníci jej využívají například k obrábění tramvajových výhybek, parních turbín, lodních motorů, lopatek Kaplanovy turbíny nebo součástí letadel.

„Design byl vytvářen v souladu s konstrukčním řešením a technologickými postupy výrobce. Zapracovali jsme do něj další požadavky, které vyplynuly z inovačního auditu zařízení. Mezi ně patřily ergonomie, zvýšení uživatelského komfortu obsluhy, bezpečnost, funkční aspekty, zajištění lepšího výhledu na obráběcí proces, snadný přístup k servisním uzlům stroje, vytvoření dominantního kompaktního uzlu saně-vřeteník s integrovaným osvětlením v blízkosti procesu. Opláštění jeho tmavé části je proto vyrobeno z jemného tahokovu a zajišťuje funkční chlazení motorů,“ popisuje Martin Tvarůžek.

Nový design působí technicky vyspěle, a přitom také emotivně. Firma si od něj slibuje, že zaujme na zahraničních trzích, kde byl stroj představen vloni.

Text a foto: Martin Tvarůžek Design

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TECH EDU 2 / 2017 na straně 10-11.