VIDA! Věda je zábava

Text Vlasta Piskačová, Foto VIDA! science centrum TECH EDU 1 / 2015

Bývalý pavilon D brněnského výstaviště dostal nedávno úplně novou podobu a už jeho vchod napovídá, že uvnitř čeká něco hodně speciálního. Z prostoru o rozloze téměř 5000 m2 doléhá až do předsálí dětský smích a nadšené výkřiky. Vstupuji dovnitř a rázem odhaluji, proč. VIDA!

Hala je plná dětí a mnoha neuvěřitelných „hraček“. Dvě malé holčičky stojí na „zemětřesné desce“ a testují, jaké to je, když se země pod nohama začne hýbat. Síla zemětřesení se stupňuje a na obrazovce je vidět roztřesené okolí.

Hned vedle si odvážný kluk sám pustil tlačítkem tornádo! Ve vysokém sloupci se točí vír a vypadá jako skutečné tornádo, jen ve zmenšené podobě. Jdu blíž a oba neodoláme pokušení a vkládáme ruku přímo do tornáda. Najednou slyším déšť... Zdá se mi to? Ne! Skutečné kapky vody se až od stropu snášejí do přehrady, která je také obklopena dětmi.

Nevěříš? Zkus si to!

„A takových interaktivních exponátů je tady 151,“ vítá mne sympatická Hana Laudátová, která ve VIDA! science centru pracuje. „Naše exponáty jsou tu právě proto, aby si s nimi děti i dospělí hráli, a objevovali tak spoustu zajímavostí. Pokud totiž člověk sám něco objeví a vidí, lépe si to zapamatuje.“

Ano, a přesně o to tady jde. V centru se mísí fyzika, matematika, přírodověda, chemie a další předměty, ale tak zábavným způsobem, že si děti vůbec nevšimnou, že se učí. A učí se tu docela složité věci! „Exponáty byly velmi nákladné, škola by si takové pořídit nemohla,“ doplňuje Hana Laudátová, „a tak je skvělé, že takto na jednom místě se najednou neuchopitelné, abstraktní jevy stávají hmatatelnými, lépe se vysvětlují a pomáhají ve výuce.“

Spojujícím elementem celé expozice je řeka, která je v sekci Planeta skutečná, s opravdovou vodou, přehradou i deštěm, který do ní padá. V dalších sekcích už se pouze promítá na zem, v sekci Člověk má podobu krevního řečiště a v Mikrosvětě je proudem částic.

Kousek od nás je skupinka dětí a právě zkoumají oční vady. Nasazují si různé brýle, a tak mohou vidět jako krátkozrací, dalekozrací, ale také jako hmyz nebo pes! Pak pumpují tekutinu do sklivce a na modelu celé oční bulvy názorně vidí, jak krátkozrakost nebo dalekozrakost vzniká.

Na jiném stanovišti stojí kluci před termokamerou a zkoumají svůj obraz. Vidí, jak jsou jednotlivé části těla různě teplé. Holčička pak všechny převeze „pláštěm Harryho Pottera“, který ji díky termofolii učiní neviditelnou.

Moderování, šifry a Lego

„Jedním z nejoblíbenějších exponátů je moderování počasí,“ vypráví Hana Laudátová a vede mne k malému televiznímu studiu, kde si několik děvčat zkouší, jaké to je stát před kamerou. Za sebou mají pouze modrou stěnu, ale na obrazovce už vidí výsledný obraz, kdy je za nimi mapa České republiky, a také jim ve čtečce běží titulky, které mohou číst.

Jinde si děti lámou hlavu šiframi. Čeká je tu například známá šifra Enigma a různé další hlavolamy. O kus dál vstupuje skupinka dětí do uzavřené kulaté místnosti o průměru 3 metry, která s nimi rotuje. Hrají si uvnitř s míčem a mohou vidět, že míč nelétá rovně, pociťují účinky odstředivé síly. Několik kluků zkoumá na velkém, průsvitném modelu zámku, co se vlastně děje uvnitř, když je v zámku klíč a snažíme se odemknout. Je tu také model brněnského náměstí Svobody, na kterém vyrůstají nové stavby z Lega a nahrazují ty původní. Jak by asi v Brně na náměstí vypadal mrakodrap? Z matiček a šroubů si děti staví magnetické sochy, v místnosti se speciální stěnou reagující na světlo, „zmrazují“ svůj vlastní stín.

Jedna část je věnována první pomoci. Najdeme tu figuríny, díky nimž si děti vyzkouší, jak těžké je manipulovat s člověkem v bezvědomí, je tu také trenažér masáže srdce a další velmi užitečné věci. Děti mohou vejít do velkého modelu lidského srdce a madla, kterých se zde drží, monitorují jejich tep, zesilují jeho hlasitost. Na obrazovce také uvidí, jak srdce pracuje.

„Malé děti mají moc rády vodní atrakce. Názorně tu vidí nejen přehradu i s loděmi, ale například i to, jak se chová vodní vír. Pokud se děti trochu namočí, máme tady i speciální sušičku,“ doplňuje Hana Laudátová s úsměvem. Oblíbené je prý také mluvící auto. Je to opravdové auto, které dává pokyny pro svoji obsluhu a děti mu mohou například vyměnit kola.

Když nevíš, poradí Vidátor

V každé z pěti sekcí je vidět takzvaného Vidátora, který ochotně poradí nebo ukáže, jak si s exponátem správně pohrát. Celá expozice je samoobslužná a umístěná za turnikety, třídu dětí lze tedy bez obav „vypustit“ do prostoru.

„Asi třetinu návštěvníků tvoří právě školy,“ popisuje Hana Laudátová, „Svůj čas mohou strávit pouze hraním v expozici, ale mají také možnost, stejně jako ostatní veřejnost, navštívit představení v našem Divadle vědy. To už je v ceně vstupného. Uvidí tam spoustu zajímavých pokusů, výbuchů a neuvěřitelných věcí. Zábavná show dětem ukáže například to, že banán, když se namočí do tekutého dusíku, ztvrdne natolik, že s ním lze zatlouct hřebík. Uvidí také, jak se dá kostkou ledu zapálit oheň, uvidí prskavku, která hoří pod vodou. Učitelé jsou často v úžasu, když děti, které si jindy hrají s mobily, sedí jak zařezané a sledují tato představení.“

Pro školy má VIDA! park také speciální programy. Jen je potřeba je objednávat s velkým, asi šestitýdenním předstihem. Programy jsou pro různé věkové skupiny dětí a mají nejrůznější témata. Třída je většinou rozdělena na dvě poloviny, Vidátoři se pak dětem mohou velmi kvalitně věnovat. Děti si tu například vyrábějí malé robůtky z vibračních motorků z mobilů a zubních kartáčků, mohou se také učit základy ekonomiky a práce s penězi, o nervové soustavě, barvách a mnoho dalších témat.

Zabavit se zde může celá rodina. Exponáty se líbí dokonce i teenagerům, a ty zpravidla není jednoduché něčím zaujmout. „Své nadšení neskrývají ani dospělí,“ dodává na závěr Hana Laudátová. „I oni některé jevy vidí poprvé v životě.“ A to mohu potvrdit. Tiše závidím dětem, které tu zůstávají, a nerada se loučím s úžasnými exponáty. Uvědomuji si, že mnohé z nich jsou vlastně takovým splněním dětských snů.

Brněnské Vida! science centrum bylo jedním z partnerů soutěže Srdce s láskou darované. Věnovalo vstupenky třem vítězným dětským týmům.