Světlo v našich službách

Ing. Jan Filák, majitel společnosti Filák, s.r.o.
Text Jana Jenšíková, Foto Marek Jenšík TECH EDU 1 / 2016

Uzávěrka naší soutěže o zvláštní cenu za originální design – Světlo na cestu je dávno za námi. Porota už má jasno o vítězích, ovšem jejich jména vám zatím prozradit nemůžeme. Výsledky najdete v dubnu na našich webových stránkách www.techedu.cz a www.srdceslaskou.cz a v příštím vydání TECH EDU vám ty nejlepší detailně představíme. Zkusme se však nyní na světlo podívat trochu zblízka. S kým jiným než s iniciátorem soutěže Janem Filákem, jednatelem společnosti Filák, který ví, jak světlo ovládnout, aby nám sloužilo co nejlépe.

Ne každý ví, že si světlo může „naprogramovat“, jak potřebuje. Můžete jednoduše vysvětlit, jak toho lze dosáhnout?

Využíváme difrakce neboli jednoduše česky řečeno ohybu světla, což je složitý optický jev. Uvědomme si, že se světlo jako takové vlní. Ohyb můžeme pozorovat, když prochází štěrbinou, která bude mít šířku srovnatelnou s vlnovou délkou světla. Pak se za štěrbinou na stínítku objeví ohybové světelné obrazce. Tento jev můžete samozřejmě přizpůsobit využitím difrakční mřížky. A když do toho zapojíme holografii, o které už TECH EDU informoval dříve, lze vykouzlit téměř cokoli.

O výhodách „ledek“ už dnes nejspíš nikdo nepochybuje. Neprodukují UV záření, nevadí jim časté zapínání či vypínání a rozsvítí se hned. Mají dlouhou životnost a až o polovinu nižší spotřebu než například běžná zářivka. Nevyžadují údržbu, neobsahují rtuť a zachovávají skutečnou barvu předmětů. Na trhu je jich spousta. V čem jsou jiné „ledky“ od vás?

Spolupracujeme při jejich vývoji například s Energetickým ústavem a Ústavem chemie materiálů VUT Brno či Fakultou jaderné fyziky ČVUT Praha. Na této spolupráci a vlastním vývoji a výzkumu si zakládáme a své produkty pečlivě testujeme. Díky tomu přesně víme, jaké vlastnosti má světlo, které někomu prodáváme, umíme je vyrobit tzv. na míru. Troufám si říct, že mnoho dnešních výrobců LED svítidel to neví, nemají žádnou zpětnou vazbu.

Zkusme uvést nějaký jednoduchý příklad. Co třeba osvětlení přechodu pro chodce?

LED svítilna značky Filák jej kvalitně nasvítí se spotřebou 35 wattů i nižší. S využitím správné mřížky světlo usměrníme přesně tak, jak je potřeba, tedy k osvětlení celého přechodu s větší intenzitou na jeho okrajích, aniž by docházelo ke ztrátám energie. Ale můžeme uvést příklady využití i v budovách, například ve školách, kde stávající osvětlení tříd často neodpovídá hygienickým normám. Instalace našich ledek je velmi rychlá a jednoduchá, ušetří spousty energie a svítí tak, že děti mají v první chvíli až pocit, že je světlo oslňuje.

A co třeba barva světla? To je dnes hodně módní záležitost. Hrajete si i s ní?

Samozřejmě nás to zajímá. Ne proto, že by to bylo „in“, ale víme, že barvou světla můžeme ovlivnit spoustu věcí. Vezměme si například pěstování rostlin. Červené prodlužuje stonek a zvětšuje listy, ale snižuje obsah chlorofylu. Ten naopak zvyšuje modré světlo. Oranžové podporuje klíčení semen, zelené tvorbu kyslíku během fotosyntézy, fialové zahušťuje listy – a tak bychom mohli pokračovat, je to celá věda.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TECH EDU 1 / 2016 na straně 12.