Studenti potřebují vidět výsledky

To je baví a motivuje
Text V. Piskačová a J. Jenšíková, Foto archiv SŠ Strážnice a GUMEXu TECH EDU 4 / 2017

Se zástupcem ředitelky pro praktické vyučování Střední školy Strážnice Václavem Mikulkou jsme se setkali během letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV) v Brně na jejich stánku v pavilonu Z. A bylo v něm opravdu živo, protože veletrh už mnoho let navštěvují také žáci základních škol, kteří se začínají rozhodovat o svém dalším studiu. Zajímaly nás hlavně technické obory a také to, zda na MSV jezdí v hojném počtu strážničtí studenti.

Je MSV pro vás velkým lákadlem?

Samozřejmě. Na veletrh jezdíme s našimi studenty každý rok. Mimo jiné se zde účastní soutěže žáků středních škol v programování CNC obráběcích strojů v programovacích jazycích Siemens, Fanuc a Heidenhain, kterou pořádá Svaz strojírenské technologie. Vloni získal Patrik Potrusil celkově druhé místo a cenu pak převzal z rukou ministra průmyslu v Praze. V letošním roce si naši žáci opět vedli skvěle, Daniel Šír soutěž vyhrál a Michal Skalka obsadil druhé místo v dané skupině. To však zatím není celkové pořadí.

Na tomto největším tuzemském veletrhu si žáci prohlédnou expozice mnoha firem, podívají se, jaké jsou novinky ve strojírenství, a především si udělají představu o tom, kam mohou vést jejich cesty po studiu. Mnohdy si uvědomí, že když se budou ve škole snažit, otevřou se jim dveře do nejrůznějších firem a mohou získat zajímavé zaměstnání.

Kdy a jakou formou se studenti strojírenských oborů setkávají s praxí?

Praxe je neoddělitelnou součástí výuky. Ve škole máme zámečnickou dílnu, kovárnu, klempírnu a také jednotlivé obrobny, jako je brusírna, soustružna a frézovna. Ve druhém a třetím ročníku pak žáci chodí na praxi do firem v regionech Strážnice, Hodonín, Kyjov, Uherské hradiště a Břeclav. Z těch nejvýznamnějších jsou to strážnické společnosti Gumex či Kovoobrábění Všetula Karel, firma Kaňák v Rohatci, T Machinery v Ratíškovicích, Šroubárna Kyjov, VAG Hodonín, všechny tu vyjmenovat bohužel nelze. Studenti si mohou vybrat, kam na praxi půjdou, často rozhoduje i místo jejich bydliště.

Co si během praxe mohou vyzkoušet a co je baví nejvíc?

Ve firmách se dostanou ke konstruování v CAD programu, zkusí si také práci na CNC strojích, nahlédnou do fungování skladového hospodářství. Vidí mnoho věcí, které ve škole nemáme. Nejvíc je asi láká práce s CAD a CAM programy. To se učí i ve škole, včetně práce s 3D tiskárnou, a je pro ně pak velkým přínosem, když celý proces vidí v praxi a dostanou se například k obsluhování CNC stroje. Obecně však mohu říct, že je baví všechno, kde za sebou vidí nějaký hmatatelný výsledek.

Úzce spolupracujete s firmou GUMEX, která sídlí přímo u vás ve Strážnici. S čím vám nejvíc pomáhá?

Společnost GUMEX má o studenty skutečně velký zájem, a tak nabídla i finanční odměny za školní praxe. Přímo v GUMEXu se žáci setkávají především s různými procesy v rámci chodu skladů a také s 3D modelováním a programováním obrábění i řezání vodním paprskem. Firma nám však vychází velice vstříc i při výuce. Už několikrát nám pomohla zafinancovat robota pro výuku automatizace.

Vnímáte změnu v přístupu firem v souvislosti se situací na pracovním trhu?

Tím, že ubývá kvalitních lidí na trhu práce, firmy víc zaměřují svoji pozornost na střední školy a učiliště. Vycházejí školám mnohem víc vstříc a podporují je. Zvou studenty na exkurze a na odborné praxe a doufají, že k nim později nastoupí. Z pohledu školy odborné praxe i exkurze samozřejmě vítáme.

Text: V. Piskačová a J. Jenšíková

Foto: archiv SŠ Strážnice a GUMEXu

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TECH EDU 4 / 2017 na straně 16-18.