Láska ke strojům a bezbřehá kreativita

Text Věra Vortelová, Foto archiv JHV Engineering TECH EDU 1 / 2019

Vyrůstal v době, kdy v žádné naší domácnosti nechybělo základní řemeslnické nářadí a kladívko a šroubovák držel v ruce nejeden malý capart. Dnes jeho firma vyvíjí a vyrábí sofistikované automatizované a montážní linky pro přední české i zahraniční výrobce. Zakladatele a spolumajitele rodinné firmy JHV Engineering Jaromíra Hvížďaly jsme se zeptali na peripetie jeho cesty z tatínkovy domácí dílny až mezi technickou a podnikatelskou elitu.

Někteří zakladatelé českých firem vzpomínají, s jakým nadšením se na začátku devadesátých let vrhli do podnikání. Jak to bylo u vás?

Po revoluci jsme s bývalými kolegy začali prodávat CAD systémy, s nimiž jsem se v rámci akce „2000 počítačů pro konstruktéry" setkal již za minulého režimu během svého působení ve Výzkumném ústavu průmyslové chemie v Pardubicích-Semtíně. V sedmdesátých letech minulého století jsem měl jako jeden z prvních v Československu stolní počítač. Bylo to něco úžasného mít na stole výkonné zařízení, které ještě v osmdesátých letech stálo dva až dva a půl milionu korun. Jsem tělem i duší strojař a v ústavu jsem se věnoval průmyslové automatizaci, která mě vždycky zajímala nejvíc. Během prodeje CAD systémů a souvisejícího proškolo-vání pracovníků odběratelů jsem si v osobním kontaktu vytvořil početnou síť konstruktérů po celé republice, což se mi při rozjezdu vlastního podnikání velmi hodilo. Postupně ve mně uzrálo rozhodnutí vrátit se ke konstruování a založit vlastní společnost.

Předurčovaly vás k budoucí profesní dráze nějaké specifické vlastnosti?

Zájem o techniku a zarputilost. Otec byl strojař, a tak jsem měl již odmala k této profesi blízko. Doma jsme si sami spravovali všechno, včetně automobilu. Ale to jsme nebyli výjimkou. V takovém prostředí vyrůstal i můj syn, nynější spolumajitel firmy a představitel třetí generace naší rodinné dynastie. Zarputilost se mi nejednou hodila při vývoji a budování firmy, jako školák jsem s ní však často narazil. Třeba na hodinách technologie jsem se nehodlal smířit s tím, že by příklad musel mít jen jedno řešení, a hledal jsem ještě alternativní. Učitel technologie však neměl pro mou kreativitu pochopení. Dneska je to nejen u našich pracovníků jeden z nezbytných předpokladů.

V devadesátých letech mohli mít tuzemští podnikatelé sebelepší nápady, ale na jejich realizaci jim chyběl kapitál. Jaké jste měl finanční podmínky, když jste před dvaceti lety založil JHV Engineering?

Vstoupil jsem v roce 1999 s vlastním projektem do byznysu sice bez peněz a bez úvěru, ale s několika dobrými kamarády z oboru, půjčenými počítači a pevným přesvědčením, že to zvládneme. Naše vývojová kancelář, která zpočátku jen poskytovala zákazníkům různé služby v oblasti vývoje, dobře prosperovala, takže jsme brzy splatili hardwarové i softwarové vybavení. Protože nás neuspokojovalo vyvíjet jen produkty zadané cizími firmami, záhy jsme se pustili do vlastních projektů a výrobků. Během následujícího roku jsme založili pražskou kancelář a na jeho konci jsme měli již šestnáct pracovníků. V roce 2003 přišla první zakázka na dodávku výrobní linky, dva roky nato jsme postavili novou montážní halu a následovala léta bouřlivého rozvoje společnosti.

Když se rozhlédnu po hale i kancelářích, s respektem oceňuji obdivuhodné myšlenkové výkony vašich vývojářů, ale trochu mě zamrazí z vaší efektivity a dokonalosti. Jaké předpoklady musí mít uchazeči o práci ve vaší firmě?

Kromě kvalitního vzdělání, alespoň základů angličtiny nebo němčiny také solidní znalosti práce s PC, což bývá u současných absolventů samozřejmostí. Neméně důležité je u nás kreativní logické myšlení a schopnost přenést nápady do praxe. Zvyšováním efektivity a produktivity práce nesledujeme jen vysoký pracovní výkon zaměstnanců, ale vytváříme si tak prostor pro jejich nadstandardní finanční ohodnocení, volnočasové aktivity a rodiny, protože většinu našeho týmu tvoří mladí lidé.

Přestože máte po odborné i lidské stránce nároky na své pracovníky velmi vysoké, můžete se pochlubit velice nízkou fluktuací. Je to tím, že si u vás slušně vydělají?

Myslím si, že to není jen nadprůměrným finančním ohodnocením. Kdo u nás obstojí, tomu nechybí tři základní předpoklady: miluje stroje, dokáže kreativně myslet a je schopen se ve svých myšlenkách vydat jinou cestou, když se ukáže být lepší.

I šikovného absolventa si musí každá firma vychovat pro své podmínky. Je něco, co vás u uchazečů o práci v JHV Engineering překvapilo?

Například způsob uvažování. Občas jsem při přijímacích pohovorech vyvolal u uchazečů rozpaky, když jsem před ně položil tužku a papír. Namítli, že jako konstruktéři již nekreslí tužkou, ale jen na počítači. Jenže jak může někdo konstruovat, když ještě neví co? Na začátku je přece vždycky myšlenka, kterou je dobré si nejprve srovnat v hlavě a dát na papír.

Text: Věra Vortelová

Foto: archiv JHV Engineering

 

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TECH EDU 1 / 2019 na straně 3-5.