Mobilní aplikací proti šikaně

Komplexně, účinně a diskrétně
Text Věra Vortelová, Foto archiv CzechInvestu TECH EDU 4 / 2020

Šikana. S tímto negativním společenským fenoménem má zkušenost každý čtvrtý student na světě. Tři brněnští gymnazisté se proto před čtyřmi lety rozhodli proti němu bojovat za pomoci nástroje, který je jim blízký: digitálních technologií.

Nenech to být

Vyvinuli webovou a mobilní aplikaci FaceUp.com, založili start-up FaceUp Technology a spustili projekt „Nenech to být“, který pomáhá bojovat proti šikaně, sociální izolaci a asociálním jevům na českých školách, jichž byli sami během studií svědky. Hlavní součástí projektu je aplikace, která se zaměřuje nejen na oběti, ale i na mlčící většinu. Její příslušníci se mohou anonymně a mimo krizové prostředí zapojit do odhalování a řešení tohoto závažného společenského jevu.

„Do aplikace mohou psát jak spolužáci, tak učitelé nebo rodiče. Ti mohou upozornit na podezřelé nebo nepříjemné jednání někoho ze svého okolí. Aplikace má navíc on-line chat, takže se studenti mohou propojit s konkrétním učitelem v reálném čase,“ vysvětluje Jan Sláma, jeden ze zakladatelů start-upu.

Start-up nabízí základní a rozšířenou verzi. Rozšířená obsahuje odbornou telefonickou podporu, diagnostiku třídy, která škole pomůže zmapovat situaci ve vztazích mezi spolužáky, a nabídne i externí profesionální pomoc.

Zaujali v Singapuru i v Dubaji

Díky podpoře dospělých ve svém okolí a investicím podnikatele v IT Jiřího Hlavenky, k němuž se později přidala společnost Scio, založili v roce 2017 podnikatelský subjekt, který během dalších dvou let vykročil za hranice České republiky a začal se rozšiřovat mezi uživateli v zemích Asie, Afriky a Arabského poloostrova. Otevřít dveře ke globální expanzi mu pomohl program CzechDemo agentury CzechInvest.

Loni v červnu se tak mohli zástupci společnosti zúčastnit konference Innovfest Unbound Singapore 2019, oslovit další investory a získat zpětnou vazbu na nabízený produkt. „Díky singapurskému akcelerátoru Expara, zahraničnímu partnerovi CzechInvestu, jsme byli na setkání s potenciálními zákazníky důkladně připraveni. Seznámili jsme se předem s místním ekosystémem, naučili jsme se tvořit krátké pitche a prezentovat. To jsme pak zúročili před více než deseti zahraničními investory z celé jihovýchodní Asie,“ oceňuje nabídnutou příležitost získat nové kontakty a zkušenosti další ze zakladatelů David Špunar. Letos v únoru se v rámci programu CzechDemo úspěšně prezentovali také na konferenci GESS v Dubaji.

S problémy se potýkají i zaměstnanci

Se zviditelněním na zahraničních akcích přišly další příležitosti. Tentokrát projevili zájem o aplikaci zaměstnavatelé a zaměstnanci různých firem. Společnost okamžitě zareagovala a v současné době vyvíjí verzi, jež by měla pomáhat zaměstnancům a zaměstnavatelům udržovat bezpečné a přátelské klima na pracovišti. Uživatelé aplikace mohou upozornit nejen na psychické problémy svých kolegů, jejich deprese, úzkosti a hrozící vyhoření, ale i na nedodržování firemních předpisů a směrnic, diskriminaci nebo fyzickou agresi.

Text: Věra Vortelová

Foto: archiv CzechInvestu

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TECH EDU 4 / 2020 na straně 14-15.