Vítkovice si svou školu hýčkají

Ing. Magda Dirgasová, ředitelka Vítkovické střední průmyslové školy.
Text Jana Jenšíková, Foto Marek Jenšík a archiv Vítkovické SPŠ TECH EDU 3 / 2015

Do Vítkovic jsme se těšili. Značka patří k českému rodinnému stříbru, má skoro dvousetletou tradici a žákovský dorost si tu vychovávají už od druhé poloviny 19. století! Před sedmi lety se jako první rozhodli řešit neudržitelnou situaci nedostatku pracovníků v technických oborech a vzali opět do svých rukou spoluzodpovědnost za přípravu mladých. A tak se obrodila Vítkovická střední průmyslová škola, za jejíž ředitelkou Magdou Dirgasovou právě míříme do Ostravy-Hrabůvky.

Jen s tradicí nevystačíme

Jsou sice prázdniny, ale na škole a hlavně v dílnách je rušno. „Na tradici jsme hrdí, nicméně zároveň jdeme s dobou,“ vítá nás Magda Dirgasová. „Snažíme se naše dílny neustále modernizovat a strojní vybavení přizpůsobovat současným trendům, aby naši žáci byli co nejlépe připraveni na praxi. Momentálně vidíte, že se rekonstruují dílny strojírenských oborů, do konce prázdnin bychom měli mít největší část hotovou a začátkem školního roku budeme čekat na nové stroje – hrotové soustruhy, CNC soustruh, vybavení učebny měření. Praktická výuka u strojů u nás začíná už v prvním ročníku ve skupinkách maximálně dvanácti žáků. Mistr odborné výchovy tak má opravdu čas se žákům věnovat, každý má svůj stroj, takže jen nestojí a nekouká. Naše dílny nejsou laboratoře odtržené od života. Ostatní nám je závidí a mají co,“ usmívá se a pro pořádek dodává, že nové projekty samozřejmě finančně podporuje zřizovatel, tedy Vítkovice.

Škola sama je obrovská. Zahrnuje několik budov, chodí sem přibližně třináct set studentů, má stovku učitelů, z toho necelou polovinu mistrů odborného výcviku, a další padesátku ostatních zaměstnanců. Učí se tu přibližně dvě desítky oborů v tříletém i čtyřletém studiu, umožňuje samozřejmě i studium nástavbové. „Kromě perfektně vybavených strojírenských dílen máme také moderní elektrodílny, modelárnu pro obory modelář a truhlář, autodílny, provozujeme vlastní autoservis, jako čerstvou novinku i svou autoškolu. Díky modernímu vybavení našich prostor žáci už pracují na zakázkách, a mohou si tak i vydělat,“ doplňuje ředitelka školy.

Mimochodem, když už jsme u těch zasloužených odměn, Vítkovice si své studenty umí rozmazlovat. Když jsou šikovní, dostávají prospěchová stipendia podle známek, přičemž preferované obory jsou zvýhodněny. Po skončení prvního ročníku nabízí společnost těm nejlepším smlouvy – už během studia dostávají odměnu ve výši 500 až 2000 korun měsíčně s tím, že po škole nastoupí do Vítkovic a odpracují tam několik let. Pokud ne, musejí část prostředků vrátit. „Ale většinou tam jdou rádi, protože se s prostředím seznámí už během praxe a ví, co je čeká. Na rozdíl od některých svých vrstevníků nemusejí řešit, jestli budou mít práci. A Vítkovice jsou jistota,“ konstatuje Magda Dirgasová.

Vítkovice mají na studenty jako zřizovatel jakési pomyslné přednostní právo, ovšem nejsou jediným cílem, do něhož absolventi směřují. „Máme smlouvy i s dalšími firmami z našeho regionu, které si berou k sobě naše studenty na praxi. Snažíme se také skladbou oborů a počty přijatých uchazečů vyhovět jejich požadavkům. Ty společnosti, které s námi takto spolupracují, pak nemají problém s technickým potěrem. Sami si většinou mladé na praxi vypiplají a ti se k nim po skončení školy rádi vracejí,“ popisuje princip dokonalého propojení školy a praxe naše průvodkyně.

Děvčata jsou vítána

A to už se k nám připojuje personální ředitelka společnosti Vítkovice Jana Gutierrez Chvalkovská, která je zároveň i předsedkyní školské rady: „Propojení s praxí je opravdu alfou a omegou našeho snažení v této oblasti. Ve zmíněných oborech už to funguje, ale od letošního školního roku budou mít praxi naprosto všechny naše obory. Například dosud chyběla u studentů ekonomiky a podnikání, ovšem od letoška i oni zamíří do Vítkovic, našich skladů a výdejen, učit se základy skladového hospodářství, inventury a základy nákupu.“

Napadá mne, že v tomto oboru asi půjde hlavně o děvčata. „Máte pravdu, tady se to nabízí. Ale my bychom rádi, aby se děvčata zajímala i o naše strojírenské obory. To, že se pro ně nehodí, není podle mne pravda. Naopak si jako žena myslím, že vystudovat u nás třeba obráběčku kovů, modelářku nebo nástrojařku je daleko prestižnější a perspektivnější než být prodavačkou nebo kadeřnicí. Ve Vítkovicích bychom ženy uvítali a ony by měly jistotu stálého zaměstnání, možného pracovního růstu, ale taky toho, že budou mít práci i po mateřské dovolené. Taky co se týče financí, vydělají si výrazně více než například v maloobchodě a práce je kreativnější a zajímavější. Máme už mezi sebou spoustu šikovných žen v technických profesích. Ukazuje se, že jsou daleko pečlivější a na některé práce se vyloženě hodí. Navíc technické vzdělání je skvělý základ pro další postup v naší firmě. Vždyť i náš finanční ředitel nebo ředitelka nákupu mají tento základ.“

Magda Dirgasová potvrzuje příkladem: „Nedávno jsem potkala jednu z absolventek našich kurzů celoživotního vzdělávání, která se u nás rekvalifikovala z oboru kuchařka na programování CNC strojů. Nyní pracuje ve strojírenské firmě a je nadmíru spokojená.“

Výhody silného partnera

Dalo by se říct, že technika a spojení s praxí jsou pro tuto školu až posedlostí. Místní kantoři se totiž rozhodli, že musejí něco udělat s tím, že jejich svěřenci zrovna moc nemilují matematiku a fyziku, tedy dva základní předměty, které by je dalším studiem měly provázet. „Bohužel k nám žáci přicházejí ze základních škol, kde k matematice a fyzice většinou získali spíš nechuť. Chceme v nich probudit opravdový zájem o tyto předměty, představit jim je v trochu jiném světle. Proto momentálně zpracováváme nové pracovní listy a budeme hlavně s prváky od podzimu chodit na hodiny fyziky do Světa techniky. Pokud se to osvědčí, chceme podobnou metodu aplikovat i na další přírodovědné předměty,“ prozrazuje ředitelka vítkovické střední. Svět techniky má totiž k Vítkovicím taky blízko, stojí v jejich areálu, který je národní kulturní památkou. Vítkovice jeho vybudování silně podporovaly a nyní jsou vedle kraje i města jedním ze subjektů, který jej provozuje.

Napadá mě, že by bylo fajn se časem na jednu takovou hodinu fyziky do ostravského Světa techniky přijet podívat. „Jste vítáni, určitě přijeďte. Rádi se o naše zkušenosti v TECH EDU podělíme s ostatními,“ dostalo se mi odpovědi.

Ve Vítkovicích je žáků dost

Na této škole prý nikdy nedostatek žáků nepocítili a o strojírenské obory je dokonce zvyšující se zájem, a to od doby, kdy škola přešla pod Vítkovice. V regionu jsou známí svou vysokou úrovní výuky a také tím, že se jejich absolventi umějí postavit nejen k soustruhu, ale i k práci. Pro Vítkovice jsou monopolním dodavatelem technických profesí, pro některé obory se totéž dá říct i v rámci celého regionu, neboť jiné školy je nenabízí. „V Ostravě jsme například jediní, kdo firmám dodává obráběče,“ uzavírá Magda Dirgasová.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TECH EDU 3 / 2015 na straně 8—10.