Nejobtížnější bude udržet mladé lidi osm hodin v práci

Text Jana Lagová, Foto archiv Gumexu TECH EDU 1 / 2016

Chceme podpořit pedagogy v tom, že to, co dětem ve škole říkají, je jednak pravda, a jednak jim ukázat realitu.

Proč to děláme

Smyslem exkurzí v Gumexu je ukázat prostředí rodinné firmy technického charakteru. Cílem dnešních dětí rozhodně není stát osm hodin denně někde u stroje. Chceme jim předvést, že i ve výrobní firmě může být pracovní prostředí zajímavé a mají se na co těšit. Že mohou očekávat hezké vztahy a navážou podobná přátelství jako ve školním kolektivu. Vysvětlujeme jim, jaké pozice firma jako Gumex potřebuje, a že například pro výrobu vlastního katalogu je potřeba grafik a tvorba propagačního materiálu se studuje na umělecké škole obor grafický design. Dětem jsme demonstrovali, že techničtí pracovníci, montéři výroby jsou pracovníci na úrovni, pracuje se u nás v čistém prostředí, stroje se obsluhují pomocí počítačově řízených softwarů a odvod operací je pak také přes PC.

Spolupracujeme s místními školami už řadu let, například také se Střední školou Strážnice, kde studentům umožňujeme exkurze vždy v září podle přání školy. Navštěvují nás druhé a třetí ročníky. Vloni jsme umožnili osmi studentům středních škol v naší firmě absolvovat praxi, přičemž šest jich bylo z technické školy a dva z ekonomické. I když jsou tyto exkurze realizačně náročné, rádi je uskutečníme, když nás o to škola v dostatečném předstihu požádá.

Co nás čeká

Podle našich zkušeností děti z osmých tříd většinou neví, čím by chtěly být, jdou od písemky k písemce a po škole se věnují kroužkům. Velká příprava na povolání a komunikace s dětmi se odehrává až v posledním ročníku a z vlastní zkušenosti vím, že informací mají ze školy dostatek, jen nejsou připraveny pracovat za nástupní nízké mzdy a čekat na vyšší výdělky moc dlouho.

Dnešní mladá generace je velmi sebevědomá. Děti se neostýchají, jsou schopné vyjádřit svůj názor. Nebudou čekat pět let na zvýšení mzdy, ale rovnou si o to řeknou. Je nám jasné, že pro získání kvalitních lidí budeme muset velmi dobře studenty vybírat, motivovat je, vychovávat příkladem starších z kolektivu, a především počítat s velkými investicemi do jejich vzdělávání-rekvalifikace. Nejobtížnější bude udržet je osm hodin v práci se stabilní docházkou.

Mám dvě děti na základní škole a osobně skládám pedagogům obdiv, protože dcery mají ze školy poměrně velký obzor, paní učitelky a učitelé (ti jsou bohužel v menšině) jsou na úrovni a s dětmi mají většinou krásné přátelské vztahy. Podporují je, dobře je znají. Pokud chce dítě pracovat, učitel ho maximálně podpoří.

A pokud jsou ve škole problémové děti, tak to vychází pouze z rodiny, a tu škola přece nemůže nahradit. Tyto děti berou nervy učitelům, což je škoda. Zodpovědnost musí nést hlavně rodiče.

Dnešní mladá generace je velmi sebevědomá.
Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TECH EDU 1 / 2016 na straně 24-25.