Za Světlem do Polešovic

Text Jana Jenšíková, Foto Marek Jenšík, archiv Filák TECH EDU 3 / 2016

Ve Zlínském kraji kousek od Uherského Hradiště leží hrdý městys Polešovice. Na dohled jilmový les chráněný jako přírodní rezervace Kolébky a pohoří Chřiby. Na webu se místo pyšní historií sahající až do pravěku a tím, že zde od 7. století žili Slované, anebo první písemnou zmínkou z roku 1220, kdy Polešovice patřily nově založenému cisterciáckému klášteru na Velehradě, či povýšením na městečko císařem Rudolfem II., pečetí a erbem, jemuž ne náhodou vévodí vinný hrozen.

Na konci minulého školního roku nás do této malebné vinařské obce se dvěma tisícovkami obyvatel přivedlo Světlo na cestu, a to doslova. Až na parkoviště před místní základní školu, která stojí uprostřed rozlehlého parku a je jednou z hlavních dominant Polešovic. Jako „barevná škola“ podle zvoleného vzdělávacího programu má ve znaku pastelku. A pětimetrová svítící barevná Pastelka nyní vévodí také parku před hlavním vchodem. Jak už jsme psali v minulém čísle TECH EDU, škola ji získala v soutěži Srdce s láskou darované od hlavního sponzora zvláštní ceny Světlo na cestu, společnosti Filák.

Originální lampu spolu s certifikátem z rukou zástupců firmy Filák slavnostně převzal a pokřtil osmák Marek Nožička, který původní Pastelku nakreslil. Na otázku, jak se mu lampa líbí, odpověděl, že moc a že skutečnost dalece předčila jeho představy. Místostarosta městyse Polešovice Stanislav Uhlíř a ředitel školy Radim Pikner, kteří byli také u slavnostního rozsvícení nové lampy, společně věří, že lampa a celá škola bude na dlouhou dobu světlem na cestu pro mnoho lidí.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TECH EDU 3 / 2016 na straně 4-5.