Jak se rodí Pastelka

Text Jana Jenšíková, Foto Marek Jenšík a archiv Filák TECH EDU 3 / 2016

V době, kdy paní učitelka Andrýsková ze ZŠ Polešovice se svými žáky přebírala v Poslanecké sněmovně z rukou majitele společnosti Filák Jana Filáka vítězné ocenění za své Světlo na cestu, začal konstruktér Rostislav Hradecký přemýšlet nad tím, jak uvést vtipnou myšlenku v život.

Co vás jako první napadlo, když jste jednoduchý nákres uviděl?

Že je to bezva myšlenka. Začal jsem nejprve řešit, odkud bude světlo vycházet. Tužku jsme otočili tuhou dolů s tím, že svítit bude horní část, která drží gumu. Připadalo nám to nejvýhodnější.

A co následovalo?

Začali jsme navrhovat a modelovat svítidlo v počítači ve 3D, konkrétně v programu ProEnginner/Creo 3.0. Cílem bylo maximálně se přiblížit reálné tužce s gumou. To se nám, myslím, povedlo s jediným rozdílem – skutečná tužka je jednobarevná, a ta naše pětimetrová má barev hned šest. K tomu nás inspirovala „barevná“ polešovická škola.

Narazili jste na nějaký větší problém?

Problém přímo ne, ale hodně jsme se zabývali statikou. Tuhu jsme nakonec vyrobili ze silnostěnné trubky o průměru 60 milimetrů. Je připevněná výztuhami k tělu pastelky, které je z třímilimetrového plechu, aby se v nepříznivých povětrnostních podmínkách neohnula. Konstrukce je komplet pozinkovaná a zvenku je to nakomaxitované, pak se teprve dostříkaly jednotlivé barvy. To proto, aby měla lampa dlouhou životnost.

Z čeho jsou její další části?

Držák gumy, do něhož jsou zabudována LED svítidla, a předřadník jsou z hliníku a guma je zakružená z plechu a navrchu přivařené plechové víčko. Jako základ v zemi jsme využili zemní vrut, do něhož je celá lampa připevněna. Ten například umožnil oproti běžnému betonu velmi rychlou instalaci.

Mimochodem, iluze tužky je dokonalá. I guma má nahoře rádius, to muselo dát práci.

No, trošku jsme si s tím ve firmě pohráli, bavilo nás to. Rádius se soustružil u nás na soustruhu.

Při slavnostním předání lampy zaznělo, že svítivost se dá případně změnit. Je to tak?

Ano, ledkový zdroj lze dimenzovat podle potřeby. Když se lampa vyráběla, nevěděli jsme přesně, kam ji umístíme a jaké požadavky budou na její svítivost.

Kolik by vlastně stála?

Ta polešovická minimálně padesát tisíc, a to bez projektu a výkopových prací, to je dalších přibližně padesát tisíc. Je to originál. Pokud by se Pastelka začala vyrábět sériově, cena by šla pochopitelně dolů.

Co byste doporučil letošním soutěžícím?

Ať se toho nebojí a zkusí to. Je skvělé vidět, když se zrealizuje, co člověk vymyslí, a dělá to pak radost ostatním. I mne právě toto na mé práci baví nejvíc.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TECH EDU 3 / 2016 na straně 6-7.