Nedělejme z chemie na základkách strašáka

Text Jiří Frey, Foto Archiv SPŠCH Pardubice TECH EDU 1 / 2017

V prosinci bylo na pardubické chemické průmyslovce opravdu živo. Ne, že by studenti zcela podlehli předvánoční adventní atmosféře, ale škola tradičně otevřela dveře dokořán, takže se na občas přeplněných chodbách proplétali současní studenti s těmi budoucími, s nimiž se na školu, její vybavení a vzdělávací nabídky přišli podívat i jejich rodiče. A nechyběli ani představitelé chemických firem z okolí. Kromě dne odborných dovedností za podpory Domu zahraniční spolupráce se tu konalo také druhé kolo jubilejního desátého ročníku celorepublikové chemické soutěže Mladý chemik.

Mladý chemik se narodil v Pardubicích

„Když jsme se soutěží pro mladé chemiky před deseti lety začínali, přiznávám, že hlavně kvůli způsobu financování škol, kdy peníze přináší do školy žák. Těch nám totiž ubývalo, hrozilo nám přiřazení k nějaké jiné škole, ztráta samostatnosti,“ vzpomíná ředitel Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích Jan Ptáček. „Soutěž byla určena žákům z pardubických škol a blízkého okolí jako jakési píárko pro chemii a hlavně naši školu. Za tu dobu se ji podařilo hodně rozvinout, také díky dotaci a podpoře evropských i místních firem, a dnes už se jí neúčastní pouze děti z okolí Pardubic, ale z celé republiky.

Jubilejní desátý ročník se může pochlubit rekordní účastí. První kolo testování, které probíhalo od loňského září do poloviny listopadu, absolvovalo pod naším vedením více než pět tisíc žáků ze 159 základních škol pěti krajů: Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Středočeského a Kraje Vysočina. Tak vysoká účast představuje téměř polovinu všech soutěžících v rámci celé republiky,“ vysvětluje Jan Ptáček.

Mladí chemici měří své síly ve čtyřech soutěžních kategoriích. Soutěž jednotlivců se skládá z dvoukolové zkoušky teoretických znalostí a z praktické prověrky laboratorních dovedností. První kolo testování probíhá na základních školách, druhého kola se zúčastnili jen tři nejlepší z každé školy a pro žáky Pardubického, Královéhradeckého a Středočeského kraje se uskutečnilo v polovině prosince právě v prostorách pardubické SPŠCH. Soutěžící z Libereckého kraje zamířili do ZŠ Jana Harracha v Jilemnici nebo do ZŠ Husova v Liberci a žáci z Kraje Vysočina absolvovali test v učebnách ZŠ Wolkerova v Havlíčkově Brodě. Třicet nejúspěšnějších se tak probojovalo do regionálního finále, které právě v těchto dnech, kdy se TECH EDU tiskne, probíhá opět v laboratořích pardubické průmyslovky a prověří zejména praktické dovednosti soutěžících.

Kvalitní a nadšený chemikář je nezbytností

Schopnost týmové spolupráce zohledňuje další kategorie – soutěž projektů. „Letošní téma je poměrně široké a zaměřuje se na organickou chemii,“ přibližuje Alena Volejníková ze SPŠCH, autorka projektového zadání. „Kolektivy tříd si vyberou libovolný námět a pokusí se poutavě zpracovat například vlastnosti uhlíku, vznik organických sloučenin na Zemi nebo praktické využití organických látek při výrobě barviv, kosmetiky nebo léčiv. Vybraní zástupci tříd přijedou 8. února 2017 představit svůj projekt do Pardubic.“

A protože na výsledcích jednotlivců i projektových týmů má značný podíl také škola a dobrý učitel chemie, bude i v letošním roce vyhlášena soutěž o školu s nejlepšími mladými chemiky a soutěž o nejlepšího učitele chemie.

„Učitelé jsou totiž pro probuzení zájmu o chemii asi to nejdůležitější,“ říká ředitel pardubické průmyslovky. „Důležité je, aby dokázali žáky nadchnout, aby chemii a fyziku nebrali jako cosi nezáživného, zbytečného a obávaného.“ A trochu kacířsky a s nadsázkou řekl do diktafonu, že kdyby se na některých základních školách vyučování chemie zakázalo, bylo by to snad lepší. „Na druhou stranu, kdyby bylo víc takových pedagogů, jako jsou ti s nositelem titulu nejlepší učitel chemie, byl by o chemii obrovský zájem,“ dodal.

Celostátní finále má vysokoškolský kabát

Výsledky všech soutěžních kategorií budou vyhlášeny 15. března 2017 v pardubickém ABC klubu. Účastníci regionálního finále i členové projektových týmů se mohou těšit na hodnotné ceny, ti nejlepší pak na iPad, dotykový mobilní telefon nebo elektronickou čtečku. Vyhlášením výsledků regionálního kola Mladý chemik ale nekončí. Původně pardubická soutěž se rozrostla po celé republice a obdobné klání letos pořádá dalších devět středních škol.

Nejlepší mladí chemici ze všech regionů, kde se konala oblastní kola, zamíří proto 13. června 2017 do Pardubic, aby zde bojovali o titul mistra republiky. Pátý ročník celostátního finále, jehož vyhlašovatelem je Svaz chemického průmyslu ČR a spoluvyhlašovatelem MŠMT, se uskuteční v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. „Národní finále je již tradiční a vysoce prestižní událostí, kterou naše fakulta každoročně hostí. Jako pořadatelé nabízíme nadějným mladým chemikům nejen nadstandardní servis a silný motivační zážitek, ale i kompletní ochutnávku studentského života. Předpokládáme totiž, že mnozí z finalistů se k nám po maturitě vrátí, aby u nás završili své vzdělání,“ uzavírá Petr Kalenda, děkan Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice.

Epilog

Rodiče prý často nechtějí, aby se z jejich ratolesti stal chemik. Možná by se jim líbil spíš manažer nebo ekonom. Boom těchto dvou zmíněných oborů už je snad naštěstí za námi. A rodičům dochází, že chemie není obor, v němž jde o život, ale je to pro mladé velká perspektiva, protože s ním najdou zaměstnání s dobrým výdělkem. A mimochodem, jde navíc o jedno z nejbezpečnějších působení v průmyslovém odvětví. Vždyť zářným příkladem je i pardubická chemická průmyslovka, kde podle slov jejího ředitele je víc než devadesát devět procent úrazů při tělocviku a vůbec ne v laboratoři.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TECH EDU 1 / 2017 na straně 10-12.