Objevitelé v nás

Text Libor Sedláček, Foto archiv Gumexu

Tato zima nám cyklistům přála. Nikdy jsem v tomto ročním období sice nejezdil, ale letos jsem si řekl, že jde jen o snížení teploty o pár stupňů oproti podzimu, což by mému tělu přece nemělo tolik vadit. Když mi pod stromečkem přistál krásný červený zimní dres, nezbývala už žádná výmluva, a tak jsem vyrazil. Pětadvacátého prosince byl hezký den, aut málo, lidé už nešíleli. Nemyslete si, že v sedmi stupních, a zvlášť, když začne pršet, je na kole teploučko. Větrovka mě nezachránila a domů přijel zmrzlý vodník.

Další vyjížďku jsem uskutečnil na Silvestra. Tentokrát jsem nezmokl, ale už mi začínalo docházet, která místa na těle jsou pro zimního cyklistu kritická. Takže na Nový rok jsem už měl rukavice, které jen tak neprofouknou. Pomohlo to. A vtom jsem si uvědomil: „To, čím kolo poháním, musím taky chránit.“ A tak jsem příště už vyjel v parádních hřejivých podkolenkách. A právě ony se staly mým objevem roku!

Asi si klepete na čelo. Jakýpak objev, vy je máte v šuplíku taky. A možná se budete divit, já jich mám také docela dost. Jen jsem je používal na lyžích a vzít si je na kolo mě dřív prostě nenapadlo. Stačilo přitom udělat malou, pro okolní svět dokonce neviditelnou změnu, a zimní cyklistika se změnila z utrpení v radost.

Stejně tak to funguje ve vztazích, domácnosti, ve škole i ve firmě. Právě malé změny jsou tím, co posunuje náš svět dopředu. Pokud se snažíte změnit svět zásadním způsobem, vězte, že váš nápad bude muset být velmi neotřelý, vy velmi houževnatí a dřív než za vyšší jednotky let se vám vynaložená energie nevrátí. I velmi dobré disruptivní projekty (takové, které mají našlápnuto, aby naprosto změnily fungování oboru) nemají pravděpodobnost úspěchu větší než 1 : 100.

Dnes se hodně mluví o inovacích. Návratnost realizací změn plynoucích z inovací je v řádu jednotek let a úspěšnost asi tak 1 : 10. Často totiž ve firmách dojde ke změně, která není přijata zaměstnanci nebo zákazníky. Není ani výjimkou, že vedení společnosti, které změnu iniciovalo, nemá sílu dohlédnout na její trvalé prosazení, a proto se mnohé aplikované inovace ve skutečnosti nikdy neprosadí.

Ne tak u malých změn! Tam je pravděpodobnost úspěchu asi 1 : 3 a návratnost v řádu měsíců! V mém případě se malá „ponožková“ změna přeměnila v krásné hodiny strávené na kole navzdory chladnému počasí, z čehož měly mé tělo i duše velkou radost.

A proč vám to píšu? Protože vidím kolem sebe snahu lidí stát se druhými Stevy Jobsy a Elony Musky, zkrátka velkými hybateli změn, a přitom právě tito noví potenciální objevitelé nových pořádků nedokáží dodržet pravidla nebo požadavky rodičů, partnerů nebo firem, jichž jsou součástí. Člověk zkrátka musí nejdříve začít u sebe. Třeba jen drobnou změnou, malým úklidem, lepším uspořádáním, větší pílí…

Jde o ochotu vnímat drobná zlepšení jako cestu ke svému lepšímu já a možná i budoucím velkým vynálezům. A pak může člověk změnou myšlení inspirovat i ostatní. Jak řekl jeden z nejlepších hokejistů všech dob, Kanaďan Wayne Gretzky: „Dobrý hokejista se snaží být tam, kde je puk, výborný hokejista hraje tam, kde puk bude.“ Malá změna ho vedla k tomu, že byl zkrátka ve správný čas na takovém místě, odkud mohl vstřelit svých 894 gólů.

A tak se sám sebe ptám, co malého mohu hned teď natrvalo změnit k lepšímu? Sám na sobě, na svém chování, přístupu k povinnostem, životu. Tak, abych se dopracoval k tomu být nejlepší v tom, co dělám.

Přeji vám zdravou drzost i chuť začít s malými změnami hned teď.

Text: Libor Sedláček

Foto: archiv Gumexu