Přesnost – výsada (nejen) králů

Text Libor Sedláček, Foto archiv Gumexu TECH EDU 4 / 2020

Když jsem odcházel z poslední preventivní prohlídky u své obvodní lékařky, uvědomil jsem si, že při měření své výšky jsem zaslechl sestru hlásit: „Sto osmdesát dva.“ Dva, ne tři? To jsem se za těch téměř třicet let od absolvování tenkrát povinné vojenské služby, kde nás opravdu precizně změřili a zvážili, o centimetr zmenšil? Při pohledu na Slunce jsem si oddechl, protože ve vesmírných vzdálenostech je ten chybějící centimetr rozhodně zanedbatelný a svůj šatník jistě také nemusím hned měnit. Zřejmě jsem se dnes jen dostatečně nenarovnal. Tak uvidíme příště.

Na druhou stranu jsem rád, že stejný přístup k mírám nemají třeba výrobci mobilů nebo aut. Představte si ten zmatek. Zkrátka je dobré se moci spolehnout na velmi malé tolerance a přesnost odborníků, kteří nám dodávají výrobky nejen na pohled krásné, ale také funkční.

Bez přesnosti to ostatně nejde ani u nás gumařů. I my dodržujeme normy, díky nimž se naši zákazníci mohou spolehnout, že například těsnění bude přesně pasovat, a tedy těsnit, a neohrozí je unikající plyn ani je nezatopí voda.

Ovšem tolerance jsou na různé výrobky různé, protože i samotný materiál limituje rozměrové tolerance. Věřili byste například, že čtyřicetimetrová hadice na páru při svém používání zvětší svůj průměr a ještě se prodlouží až o dva metry? Důležité je, aby vydržela ochlazování a zahřívání.

Jelikož ale pracujeme s materiály, které je nutno vyrobit nebo následně opracovat digitálními řezacími stroji velmi přesně, používáme k tomu také odpovídající zařízení. To naskenuje tvar výrobku a vyhodnotí, zda výsledné hodnoty tolerancí odpovídají požadovanému zadání, porovná je s CAD výkresem (na jehož základě pracují automatické vyřezávačky) a doplní do dokumentace protokol o měření včetně všech odchylek.

Přesnost, s jakou vzhledem k našim technologiím a opracovávaným materiálům bezdotykově měříme, je 0,001mm. A pokud se vám to nezdá důležité, představte si, že jste pasažér vlaku a během jízdy kvůli nepřesně vyrobenému těsnění vypadne okno. Brr, to byste nechtěli zažít.

Cena kontrolního měřicího zařízení se pohybuje ve stovkách tisíců korun až milionů (podle rozměru měřené plochy a přesnosti). Myslete na to, když si pořizujete například náhradní díl, který se vám zdá vlastně jednoduchý. I požadavky na rozměrovou přesnost hrají důležitou roli a jsou zohledněny v ceně výrobku. Nejlevnější zkrátka nebude nikdy nejlepší, často ani nejvhodnější výrobek pro bezpečné použití.

Text: Libor Sedláček

Foto: archiv Gumexu

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TECH EDU 4 / 2020 na straně 19.